We Care For You

More than 15 years of industry specialist to offer business solutions

CIDB

CIDB

CIDB cert

International

International CIDB Cert

SPKK

SPKK cert

STB

STB cert

SKK

SKK cert

SKP

SKPcert

INTEGRITI

Integriti cert

CCD

CCD cert

CIDB 

Dalam erti kata lain, CIDB juga menyatakan sebagai Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia, lesen perniagaan CIDB ialah komponen perniagaan yang penting dalam perusahaan pembinaan. Selain itu, lesen perniagaan CIDB juga memastikan kualiti dan produktiviti daripada perusahaan pembinaan melalui profesionalisme, inovasi berterusan dan pengetahuan yang luas. 

Dalam Perkhidmatan Pengurusan Ally, kami adalah berikrar untuk menyediakan perkhidmatan yang berkaitan perniagaan dan syarikat yang paling boleh dipercayai di Malaysia. Kami menyediakan bantuan dan sokongan sepenuhnya dalam penyediaan dokumen, dokumentasi yang berkaitan jumlah wang yang dilaburkan oleh pemegang saham, CTC, pendaftaran jurutera tempatan, perundingan perniagaan yang sah selaras dengan undang-undang pihak berkuasa terkini bagi mana-mana syarikat perusahaan di Malaysia.

Prasyarat bagi Syarikat Perusahaan di CIDB Malaysia. 

Untuk mendaftar lesen perniagaan dengan CIDB, kriteria pendaftaran yang perlu dipenuhi oleh firma perusahaan seperti berikutnya:

 • Pendaftaran dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
 • Firma / kakitangan teknikal mesti mempunyai pengalaman bertahun-tahun yang berkaitan dengan syarikat perusahaan 
 • Melaksanakan segala kontrak utama / subkontrak yang dicadangkan
 • Segala subkontrak yang dilaksanakan oleh pemohon mesti disokong oleh bukti dan pengesahan. 
 • Bagi semua pemohon yang berdaftar dengan Pendaftar Syarikat (ROC), keupayaaan kewangan akan dinilai atas jumlah wang yang dilaburkan oleh pemegang saham syarikat berkaitan. 

Bagi semua pemohon (perniagaan tunggal atau perkongsian) yang berdaftar dengan Pendaftar Perniagaan (ROB), keupayaan kewangan

 • akan dinilai dari segi Modal Kerja Bersih yang bernilai, yang boleh diperoleh daripada satu atau semua yang berikutnya.:
  • Salinan penyata bank akaun semasa bagi 3 bulan terkini.
  • Salinan baki semasa daripada akaun simpanan. 
  • Salinan penyata deposit tetap yang sah dan tiada caj. 
  • Pensijilan Kemudahan Overdraft Bank jika berkaitan ASB saham. 
 • Kakitangan sepenuh masa mesti menjalankan tugas yang selaras dengan pendaftaran gred dan kategori seperti yang didaftarkan, dengan kelayakan yang diiktiraf dan penyata caruman KWSP yang berkaitan. 

Jika anda masih belum menumbuhkan firma perusahaan, sila hubungi kami untuk mengetahui langkah-langkah yang berkaitan dengan pertubuhan syarikat perusahaaan di Malaysia.

SCORE cert 1
SCORE cert 2

Scoring

Penilaian Keupayaan dan Kemampuan Kontraktor (SCORE) ialah program khas yang diperkenalkan dan dibangunkan oleh CIDB yang bekerjasama dengan SME Corp untuk menilai usaha dan keupayaan kontraktor tempatan dan asing di Malaysia. Selain itu, mempertingkatkan imej sektor pembinaan yang selaras dengan Program Transformasi Industri Pembinaan (CITP) 2016-2020 yang selaras dengan asas “ Merpertingkatkan Kualiti, Keselamatan dan Profesionalisme Industri Pembinaan”.

CIDB Green Card Front
CIDB Green Card Back

Green Card

Kad Hijau Construction Industry Development Board of Malaysia (CIDB) ialah sesuatu program bersepadu yang terlibat dengan pendaftaran dan akreditasi bagi kakitangan dalam syarikat perusahaan untuk mempertingkatkan tahap keselamatan pekerja di tapak pembinaan. Pekerja tidak dibenarkan memasuki tapak pembinaan tanpa Kad Hijau. 

Ask Our Team